Nieuws

« Terug

5 tips om jouw verzuim en verzuimkosten onder controle te houden

barber-man-apron-zen-pose.jpg

De arbeidsmarkt is gespannen. In elke bedrijfstak, maar zeker in de kappersbranche. Waren er in het eerste kwartaal van 2021 nog 28 vacatures per 1000 banen, in het eerste kwartaal van dit jaar waren dat er al 47. Een flink verschil, waarbij jij als werkgever moet concurreren met andere werkgevers om het beste personeel binnen te halen. En wat als ze dan ook nog ziek worden? Dan kan het zijn dat je op zoek moet naar een tijdelijke vervanger en zit jij ook nog eens met dubbele kosten. Om jou te helpen, geeft ANKO Verzekeringsdienst tips om het verzuim van jouw personeel onder controle te houden.

Tip 1: houd het verzuimpercentage in de gaten
In het eerste kwartaal van 2022 was het ziekteverzuim in Nederland het hoogste ooit. Ook kappers voelen dat: daar ging het verzuimpercentage van 4,7% naar 6,7%. Hierbij gaat het voornamelijk om fysieke klachten, zoals rug- en nekklachten. Vervelend voor jouw medewerker, maar ook voor jou. Want een zieke medewerker kost jou al snel € 250,- per dag. Zorg dus dat je het ziekteverzuimpercentage van jouw organisatie in de gaten houdt en tijdig in gesprek gaat met een medewerker die regelmatig verzuimt. Alleen zo kunt je eventueel verzuim zien aankomen en hierop anticiperen.

Tip 2: zorg voor een veilige werkplek
Als werkgever heb je de belangrijke taak om te zorgen voor een veilige werkomgeving. Regelmatig gebeuren er ongelukken op de werkvloer, die leiden tot (langdurig) verzuim. Denk aan een kapper die rugklachten heeft door een verkeerde houding, een medewerker met werkgebonden RSI-klachten of een kapper die is blootgesteld aan stoffen als blondeermiddelen of permanentvloeistoffen en hierdoor kapperseczeem heeft ontwikkeld. Niet alles is te voorkomen, maar door te zorgen voor een veilige werkplek waar iedereen de veiligheidsvoorschriften toepast, kun je het risico op ongevallen in ieder geval verminderen.

Tip 3: zorg ook voor een prettige werkplek
De meeste mensen zijn een groot deel van hun tijd op het werk. Daarom is het belangrijk dat deze omgeving niet alleen veilig maar ook prettig is. Een tevreden medewerker is namelijk vaak ook een gezonde medewerker. Zorg dat er een goede werk-privé balans is, praat regelmatig met jouw medewerker over wat er speelt en wat zijn of haar ambities zijn en of hij of zij nog op de goede plek zit. Toon oprechte interesse, wees flexibel waar mogelijk en stimuleer een gezonde levensstijl.

Tip 4: voldoe aan alle (wettelijke) verplichtingen én maak gebruik van financiële tegemoetkomingen
Bij een verzuimende medewerker komt er van alles op je af en krijg je te maken met verschillende partijen. Zorg dat je de regie niet verliest en zet tijdig de juiste (juridische) stappen. Daarnaast zijn er diverse regelingen waar je als salon gebruik van kunt maken bij zieke medewerkers. Het is belangrijk deze regelingen tijdig aan te vragen zodat je aanspraak hierop kunt doen.

Je kunt jouw bedrijf voor bovenstaande ook bij laten staan door een Verzuimregisseur. Deze kijkt over jouw schouder mee, zorgt dat je de juiste stappen zet en signaleert tijdig voor wanneer je bepaalde regelingen aan moet vragen. Daarnaast kan deze Verzuimregisseur jouw jaarlijkse Whk-beschikking controleren. De ervaring leert dat hier nogal eens fouten in zitten waardoor werkgevers ten onrechte betalen voor uitkeringen die eigenlijk niet doorberekend hadden mogen worden.

Tip 5: zorg voor een goede verzuimverzekering en arboloket
Met het tegengaan van ziekteverzuim is voor jou als eigenaar van een salon veel te winnen. Een zieke medewerker heeft namelijk recht op maximaal 104 weken loondoorbetaling. Daarnaast zorgt een zieke medewerker voor andere kosten voor jou, zoals vervanging, re-integratie en verzuimbegeleiding. Een ziekteverzuimverzekering en arboloket bieden hierbij uitkomst. Die zorgen namelijk dat (een deel van) de kosten aan u vergoed worden. Daarnaast krijg je advies over preventie, duurzame inzetbaarheid en het terugdringen van jouw verzuimpercentage. Alles om jou als ondernemer te ondersteunen en jouw medewerkers snel en vitaal weer terug te krijgen op de werkvloer.

Meer weten?
Via ANKO Verzekeringsdienst sluit je een uitgebreid en voordelig Verzuimpakket af. Deze bestaat uit de verzuimverzekering, het arboloket én de unieke Verzuimregisseur. De Verzuimregisseur is een aanvulling op de arbodienst en helpt je bij vraagstukken rondom de wet- en regelgeving, de communicatie met betrokkene partijen, het aanvragen van diverse uitkeringen en hoe je moet omgaan met een zieke medewerker. Meer weten of een offerte aanvragen? Check ankoverzuim.nl.

« Terug