Een goede zorgverzekering kiezen

Aan het einde van het jaar hebben we het allemaal druk en zijn we bezig met allerlei (gezellige) dingen. Het is dan ook niet zo gek dat je in deze periode vergeet je te verdiepen in je zorgverzekering. En dat is zonde!

Wist je namelijk dat de keuze die je voor dit jaar (of misschien al jaren geleden) hebt gemaakt voor een zorgverzekering niet altijd de beste keuze voor het komende jaar? Wij leggen je uit waarom dit zo kan zijn:

Bekijk onze 8 tips ››

Onze tips: voor het kiezen van een zorgverzekering

1. Kijk kritisch naar je zorgwensen en je aanvullende verzekering(en)

Ga je wel eens naar de fysio? Of kom je daar eigenlijk nooit, terwijl je er wel voor betaald? Wanneer de zorgverzekering te uitgebreid is betekent dat je onnodig veel premie betaald, zonde dus! Maar een verzekering die niet alle zorg dekt die je nodig hebt, kan je door het jaar heen juist op veel hogere kosten brengen. Bepaal daarom voor je gaat vergelijken eerst welke zorg jij (en eventueel je gezin) echt nodig denkt te hebben het aankomende jaar.

2. Vraag je tandarts om advies over de aanvullende tandverzekering

Heb je aan het einde van het jaar nog een afspraak met de tandarts staan? Vraag dan je tandarts om raad. Als de tandarts grote behandelingen verwacht binnen nu en bijvoorbeeld 2 of 3 jaar, sluit dan nu alvast een tandverzekering af. Voor uitgebreidere tandartsverzekeringen geldt namelijk vaak een wachttijd of medische selectie. Zorgverzekeraars kunnen je aanvraag afwijzen als je op korte termijn hoge tandartskosten verwacht, kijk daarom hier op tijd naar. Is jouw zoon of dochter eindelijk van die beugel af? Dan is die dure tandartsverzekering niet meer nodig.

3. Overweeg een basisverzekering zonder uitgebreide dekking

Zoals een natura selectief polis. Je betaalt hiervoor een lagere premie en vaak zijn de verschillen met een gewone naturapolis minimaal. Zo regel je bij een natura selectief polis bijvoorbeeld je verzekeringszaken digitaal en is de vergoeding voor niet-gecontracteerde zorg iets lager, maar dat merk je niet zolang je naar een gecontracteerde zorgverlener gaat. Grote zorgverzekeraars sluiten met veel zorgverleners een contract. Voor de zekerheid, is altijd aan te raden om even te checken of er een contract is, voordat je een zorgverlener bezoekt.  

4. Kijk vooruit met fysio behandelingen

Merk je dat je wat gevoeliger wordt voor blessures door fysiek zwaar werk of het sporten? Dan is het verstandig om naast je basisverzekering een aanvullende verzekering met een dekking voor fysiotherapie te kiezen.

5. Welke medicijnen worden er vergoed?

In de basisverzekering wordt meestal maar één medicijn vergoed en alleen het goedkoopste merk. Kies je een ander merk, dan betaal je mogelijk een eigen bijdragen. Krijg je medicijnen voorgeschreven door je huisarts of specialist? Vraag dan altijd of dit merk vergoed wordt door jouw zorgverzekering. Wanneer dit niet zo is vraag dan of het merk dat wel vergoed wordt ook voor jou geschikt is. Dan voorkom je dat je een deel zelf moet betalen.

6. Verhoog je eigen risico als je geen of weinig zorg nodig hebt

Wanneer je weinig of geen zorgkosten verwacht, dan levert het verhogen van je eigen risico een flinke besparing op. Let op: zorg wel dat je geld achter de hand hebt om onvoorziene zorgkosten zelf te betalen.

7. Ontvang korting als je de premie per jaar betaalt

Als je voldoende geld hebt gespaard, dan heb je de mogelijkheid om de premie in één keer te betalen. Bij vrijwel alle zorgverzekeraars ontvang je korting op de premie als je deze in één keer voor het hele jaar betaalt.

8. Kom in actie en bereken je nieuwe premie!

Vanaf half november tot 1 januari heb je weer de mogelijkheid om over te stappen van zorgverzekering. Wacht dus niet te lang! Vergelijk en vind direct de passende en voordelige zorgverzekering die bij jouw situatie past.

Vergelijk de zorgverzekeringen met onze zorgvergelijker

Zorgverzekering calculator style snippet